IO-Link

Wat is IO-Link?

Contact

Vandaag de dag zijn er meer en meer sensoren en actuatoren reeds uitgerust met microprocessoren. Deze microprocessoren worden bijvoorbeeld gebruikt voor het aansturen van indicatoren, voor instellingen en de opslag van de configuratiedata. De meest voor de hand liggende volgende stap is de standaard binaire interface geschikt en centraal toegankelijk te maken voor het automatiseringssysteem.

IO-Link systeemoverzicht - klik om te vergroten

Om deze reden hebben vele bekende fabrikanten op het gebied van fabrieksautomatisering de koppen bij elkaar gestoken en een veldbusonafhankelijke communicatie interface ontwikkeld voor sensoren en actuatoren: op de voorgrond stond daarbij de compatibiliteit met bestaande technologieën um de gebruiker de grootst mogelijke investeringszekerheid te garanderen.

Technologie

IO-Link is gebaseerd op een point-to-point verbinding tussen de sensor/actuator en de interfacemodule. Tot op heden was de binaire verbinding slechts ontworpen voor het overdragen van schakelinformatie maar IO-Link maakt het mogelijk om 2 bytes over te dragen in een normaal gesproken 2 ms cyclus via een gecombineerde schakelstatus en datakanaal. Andere informatie kan tevens uitgewisseld worden naast de proceswaarden zoals parameter- of diagnoseberichten. Dit maakt universele communicatie mogelijk met sensoren en actuatoren tot op de laatste meter.

Integratie in PROFINET-systemen

IO-Link apparaten konden tot nu toe niet direct worden geïntegreerd in PROFINET-projecten. Gebruikers waren vaak verplicht om manueel eigenschappen, zoals apparaatklasse of fabrikant-ID's in te voeren. Parameters zoals meetbereiken en uitgangssignalen moesten worden geprogrammeerd of ingesteld d.m.v. aanvullende software.

Turck biedt hulp met SIDI (Simple IO-Link Device Integration). Hiermee is het mogelijk IO-Link apparaten direct in een PROFINET-engineeringsoftware, zoals het TIA Portal te integreren. IO-Link apparaten worden hier ingevoerd als PROFINET-submodules in de GSDML (Generic Station Description Markup Language) van de IO-Link masters. Als standaardfunctie voegt Turck al zijn eigen IO-Link apparaten toe aan de SIDI bibliotheek, alsook de apparaten van zijn strategische partner voor optische sensoren, Banner Engineering.

SIDI offers full configuration of IO-Link devices directly from the Profinet engineering systems

Selectie van IO-Link apparaten uit de hardwarecatalogus (klik om te vergroten)

Als het aangesloten apparaat zich in de SIDI GSDML bevindt, kunnen PLC-programmeurs dit uit de apparatencatalogus selecteren in hun programmeeromgeving. De programmeur kan alle relevante IO-Link eigenschappen voor deze apparaten bekijken en parameters, zoals meetbereiken, uitgangssignalen of pulsfrequenties in een gewoon tekstveld wijzigen. Off-line engineering is hierdoor ook volledig mogelijk met IO-Link apparaten.

Select Country

MULTIPROX

Nederlands | Français

Turck worldwide

to top