IO-Link

Wat is IO-Link?

Contact

IO-Link is een fabrikant-onafhankelijke, punt-tot-punt verbinding voor de aansluiting van sensoren en actuatoren. Met dit universeel communicatiesysteem worden - over een niet-afgeschermde standaardkabel - niet enkel binaire schakelsignalen verstuurd, maar worden ook gedigitaliseerde analoge waarden verwerkt, waardoor parameters automatisch kunnen worden ingesteld en een uitgebreide diagnose mogelijk is.

IO-Link systeemoverzicht - klik om te vergroten

Voordelen van IO-Link

De verbinding tussen de IO-Link-master en een IO-Link-apparaat wordt gerealiseerd d.m.v. een gewone niet-afgeschermde standaard 3-draads-kabel, die max. 20 m lang mag zijn. De aansluiting gebeurt met M5-, M8- en M12-connectoren. IO-Link-masters kunnen perfect binaire schakelsignalen en gedigitaliseerde analoge waarden (bijvoorbeeld 8 bits, 12 bits, 16 bits) verwerken. De grootste voordelen zijn de eenvoudige bedrading, de geautomatiseerde parameter-instelling en de uitgebreide diagnosemogelijkheden.

Technologie

IO-Link is gebaseerd op een point-to-point verbinding tussen de sensor/actuator en de interfacemodule. Tot op heden was de binaire verbinding slechts ontworpen voor het overdragen van schakelinformatie maar IO-Link maakt het mogelijk om 2 bytes over te dragen in een normaal gesproken 2 ms cyclus via een gecombineerde schakelstatus en datakanaal. Andere informatie kan tevens uitgewisseld worden naast de proceswaarden zoals parameter- of diagnoseberichten. Dit maakt universele communicatie mogelijk met sensoren en actuatoren tot op de laatste meter.

Integratie in PROFINET-systemen

IO-Link apparaten konden tot nu toe niet direct worden geïntegreerd in PROFINET-projecten. Gebruikers waren vaak verplicht om manueel eigenschappen, zoals apparaatklasse of fabrikant-ID's in te voeren. Parameters zoals meetbereiken en uitgangssignalen moesten worden geprogrammeerd of ingesteld d.m.v. aanvullende software.

Turck biedt hulp met SIDI (Simple IO-Link Device Integration). Hiermee is het mogelijk IO-Link apparaten direct in een PROFINET-engineeringsoftware, zoals het TIA Portal te integreren. IO-Link apparaten worden hier ingevoerd als PROFINET-submodules in de GSDML (Generic Station Description Markup Language) van de IO-Link masters. Als standaardfunctie voegt Turck al zijn eigen IO-Link apparaten toe aan de SIDI bibliotheek, alsook de apparaten van zijn strategische partner voor optische sensoren, Banner Engineering.

SIDI offers full configuration of IO-Link devices directly from the Profinet engineering systems

Selectie van IO-Link apparaten uit de hardwarecatalogus (klik om te vergroten)

Als het aangesloten apparaat zich in de SIDI GSDML bevindt, kunnen PLC-programmeurs dit uit de apparatencatalogus selecteren in hun programmeeromgeving. De programmeur kan alle relevante IO-Link eigenschappen voor deze apparaten bekijken en parameters, zoals meetbereiken, uitgangssignalen of pulsfrequenties in een gewoon tekstveld wijzigen. Off-line engineering is hierdoor ook volledig mogelijk met IO-Link apparaten.

IO-Link opent de deur naar het Industrial Internet of Things

Select Country

MULTIPROX

Nederlands | Français

Turck worldwide

to top