Tel. +32 (0)53 766 566 mail@multiprox.be

profinet

Wat is PROFINET?

Het industriële Ethernetprotocol PROFINET beschrijft de totale datauitwisseling tussen de I/O-apparaten, zoals de multiprotocol I/O-modules en systemen van Turck en een sturing: de I/O controller met de PROFINET-master. In deze hoedanigheid fungeert PROFINET als Ethernet-gebaseerde opvolger voor het veldbusprotocol PROFIBUS.

PROFINET is geoptimaliseerd in termen van cyclische datauitwisseling en biedt vele nieuwe eigenschappen en verbeteringen op het gebied van instellingen en diagnose in vergelijking met traditionele veldbussen.

Turck's PROFINET systeemoverzicht - klik om te vergroten

Het systeemoverzicht geeft een eerste impressie van de netwerkstructuur, de verschillende I/O- en netwerkcomponenten.

PROFINET netwerktopologie (klik om te vergroten!)

Flexibele netwerktopologie

De PROFINET I/O-apparaten van Turck beschikken over een geïntegreerde switch en kunnen geïnstalleerd worden in een lijnstructuur zoals klassieke veldbussystemen.

Tevens ondersteunt PROFINET ook de standaard Ethernet-topologiën zoals ster-, boom- en ringstructuren. Hierdoor kan de installatie van het netwerk eenvoudig aangepast worden aan de machine of installatiestructuur. In een ster- of boomstructuur worden externe switches gebruikt wat een positief effect heeft op de werking van het totale systeem.

Fast Start-up

Fast Start-up reduceert de tijd tussen het inschakelen van de voedingsspanning van een I/O-apparaat en de totstandkoming van de communicatie met de sturing. Fast Start-up is algemeen gedefinieerd bij PROFINET met minder dan 500 ms. Turck's I/O-modules van de TBEN-L-serie beschikken over een start-up tijd tot 150 ms.

Snelle aankoppeling van I/O-apparaten is belangrijk om wachttijden te reduceren in gereedschapwissel applicaties. Hierdoor kan dus de kloksnelheid en dus de productiviteit verhoogd worden.

Verbeterde diagnose

In PROFINET-netwerken zijn standaard IT-functies en protocollen zoals HTTP en SNMP (simple network management protocol) beschikbaar voor netwerkdiagnose.Het SNMP-protocol is, naast andere functionaliteiten, de basis voor de PROFINET topologiescan. Hiermee kan de totale netwerkstructuur online uitgelezen en grafisch weergegeven worden.

Alle multiprotocol Ethernet gateways en I/O-modules van Turck zijn uitgerust met een webserver. De webserver biedt statistieken, instellingen en een foutgeheugen met historie en diagnose in platte tekst.

Bewezen engineering

De configuratie van PROFINET-systemen volgt grotendeels de traditie van PROFIBUS. Daarmee biedt PROFINET in vergelijking met andere Ethernetprotocollen een zeer moderne en gebruiksvriendelijke engineering. De nieuwe GSDML-configuratiebestanden zijn gebaseerd op de XML-standaard en maken uitgebreide structuren en nieuwe functies mogelijk. Tevens wordt de webserver als configuratie tool steeds belangrijker. Hiermee kunnen bijvoorbeeld Ethernetpoorten worden geconfigureerd of de PROFINET-naam toegewezen worden.

Profinet-producten

Volg de onderstaande links om het Profinet-product in onze productdatabase te vinden

Select Country

MULTIPROX

Nederlands | Français

Turck worldwide