profinet

Wat is PROFINET?

Het industriële Ethernetprotocol PROFINET beschrijft de totale datauitwisseling tussen de I/O-apparaten, zoals de multiprotocol I/O-modules en systemen van Turck en een sturing: de I/O controller met de PROFINET-master. In deze hoedanigheid fungeert PROFINET als Ethernet-gebaseerde opvolger voor het veldbusprotocol PROFIBUS.

PROFINET is geoptimaliseerd in termen van cyclische datauitwisseling en biedt vele nieuwe eigenschappen en verbeteringen op het gebied van instellingen en diagnose in vergelijking met traditionele veldbussen.

Turck's PROFINET systeemoverzicht - klik om te vergroten

Het systeemoverzicht geeft een eerste impressie van de netwerkstructuur, de verschillende I/O- en netwerkcomponenten.

Integratie in procesautomatisering

Chemische en farmaceutische fabrieken besteden veel moeite en geld aan de bescherming tegen uitvallen en stilstand en stellen daarom bijzondere eisen aan I/O-systemen. Het ontploffingsgevaar is in veel zones van een installatie aanwezig en een onderbreking van het continue productieproces kan leiden tot enorme financiële verliezen. Om dit te voorkomen worden controllers en I/O-modules in het veld gewoonlijk redundant uitgevoerd, d.w.z. als een apparaat of een verbinding uitvalt, wordt de back-up oplossing geactiveerd.

PROFINET systeemredundantie

In de PROFINET-context werd hiervoor een nieuwe standaard met systeemredundantie gecreëerd, die een grotere investeringszekerheid biedt voor bedrijven in de procesautomatisering. De hier gebruikte terminologie is gebaseerd op een classificatie die weergeeft in welke mate een automatiseringssysteem beschermd is tegen uitvallen (fail safe).

Er wordt geen redundantie toegepast als een controller en een veldapparaat slechts via één aansluiting (S1) communiceren. Als een PROFINET-apparaat echter een communicatie met zowel de primaire controller als met de back-up ondersteunt, wordt dit geclassificeerd als S2. Dit is de meest gebruikte vorm van systeemredundantie. De fysieke twin wordt geactiveerd als de hoofdcontroller uitvalt.

Types of System Redundancy

Vier soorten PROFINET systeemredundantie (klik om te vergroten)

De I/O-apparaten van Turck realiseren reeds de vereiste logische dubbele communicatie met twee afzonderlijke controllers. De TBEN-L5-8IOL is daarmee de enige IO-Link mastermodule ter wereld met PROFINET S2 systeemredundantie in IP67.

Een zeer hoge en maximale beschikbaarheid kan alleen worden bereikt via een R1- of R2-systeemredundantie. In dit geval is de communicatie-interface van een veldapparaat ook redundant uitgevoerd, wat gebruikelijk is in combinatie met remote I/O. R2 met zijn vierwegsverbinding biedt het hoogste complexiteitsniveau.

Smart gecombineerd met IO-Link

Met de PROFINET-uitbreiding voor systeemredundantie zijn de voordelen van Industrial Ethernet nu ook beschikbaar voor de procesindustrie. Turck gaat nog een stap verder en integreert IO-Link ook in de wereld van systemen met hoge beschikbaarheid. De overzichtsgrafiek laat zien hoe een systeemarchitectuur er zou kunnen uit zien.

Profinet System Redundancy and IO-Link

Hoge beschikbaarheid: PROFINET systeemredundantie en IO-Link (klik om te vergroten)

Niets staat de end-to-end digitale aansluiting van slimme veldapparaten zoals positie-indicatoren, ventieleilanden, sensoren of I/O-hubs in de weg. IO-Link is daarnaast zeer efficiënt en eenvoudig qua installatietijd, omdat de gegevens en de voedingsspanning via een onafgeschermde standaardkabel worden overgedragen.

Vraag het aan onze experts

Laat ons weten wat je nodig hebt, dan zetten we de juiste expert op de zaak.

Selecteer begroeting

Geef hier uw voornaam in

Geef hier uw familienaam in

Geef hier uw firma in

Geef hier uw stad of gemeente in

Geef hier uw land in

Geef hier uw E-mailadres in

Geef hier uw telefoonnummer in

Lees a.u.b. het privacybeleid en vink het selectievakje aan

* Verplicht

Select Country

MULTIPROX

Nederlands | Français

Turck worldwide

to top